Aegon heeft de nettowinst in het tweede kwartaal met 2 procent zien dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 243 miljoen euro. Dat maakte het verzekeringsconcern donderdag bekend.
De winstdaling kwam vooral door een verlies op constructies die beleggingsrisico’s moeten afdekken. Het onderliggende resultaat nam met 5 procent toe tot 478 miljoen euro. In de Verenigde Staten klom het onderliggende resultaat met 3 procent, in Nederland bleef het stabiel. Het resultaat in Groot-Brittannië nam met 4 procent toe, terwijl andere markten bijna een vijfde minder opleverden dan een jaar eerder.
Zogeheten fair value items leverden een verlies op van 270 miljoen euro. Het grootste deel hiervan kwam door verliezen op hedgingposities. Daarnaast namen de afschrijvingen licht toe ten opzichte van een jaar eerder, tot 57 miljoen euro.
Keschermde kapitaalpositie
De verliezen op de hedgeposities passen volgens bestuursvoorzitter Alex Wynaendts in de strategie van Aegon om de kapitaalpositie te beschermen. ,,Daar zijn financiële instrumenten voor nodig, waarvan je de waarde moet aanpassen als aandelenmarkten of de rente stijgen. Dat leidt tot een verlies, maar helpt ons wel het doel van een beschermde kapitaalpositie te bereiken.''
De totale verkopen van Aegon namen met 23 procent toe tot 2 miljard euro. De verkopen van nieuwe levensverzekeringen stegen met 21 procent, tot 520 miljoen euro. Doordat overeenkomsten met diverse distributeurs werden beëindigd namen de opbrengsten van schadeverzekeringen met 7 procent af.
Op koers
Aegon ligt naar eigen zeggen op koers om zijn doelen voor 2015 te halen. Het bedrijf blijft kijken naar mogelijkheden om de winstgevendheid te vergroten.
De solvabiliteitsratio (IGD) van Aegon kwam uit op 220 procent. In Nederland kwam de ratio uit op 270 procent. De afwaardering van Frankrijk, dat zijn AAA-rating heeft verloren, drukt de solvabiliteit in Nederland volgens Wynaendts met 35 procentpunt.
Afwaardering
Verzekeraars gaan met De Nederlandsche Bank (DNB) bepalen hoe er met de afwaardering van Frankrijk moet worden omgegaan. Bij die gesprekken wordt mogelijk ook al gekeken naar de gevolgen bij een eventuele afwaardering van Nederland. ,,Laten we hopen dat die zich niet voordoet, dat zou weer een heel nieuwe situatie creëren'', stelde Wynaendts. ,,Maar ik kan me voorstellen dat zo'n situatie wordt meegenomen bij het bepalen van de koers voor de toekomst.''
Het bedrijf verhoogde zijn interimdividend tot 0,11 euro per aandeel. ,,Een duidelijk teken van ons vertrouwen'', concludeerde Wynaendts.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl